Centre d’interprétation du Paysage de la Lorraine gaumaise : Landschappen in de Gaume

Tussen de Ardennen en Lotharingen vinden we de Gaume met zijn gevarieerde landschappen en bezienswaardigheden. Meer informatie vindt u in het Centre d’interprétation du Paysage de la Lorraine gaumaise in het “Maison du Tourisme” naast de kerk in Florenville. Een permanente tentoonstelling is er gewijd aan de streek. Bewegwijzerde wandel- en fietsroutes laten u toe gemakkelijk de streek te verkennen. Een geologische bezienswaardigheid: la Roche à l’Appel, een blokkenchaos van puddingsteen van Fépin. Bij Muno komen samen het massief uit het primair (225 tot 570 miljoen jaar geleden) en het bekken van Parijs uit het secondair (65 tot 225 miljoen jaar geleden).

De altijd voortschrijdende erosie van de Semois in de Ardennen heeft twee grootse meanders gevormd, die door de rivier verlaten werden: die van Conques (Sainte-Cécile) en van Conge (Lacuisine). Beide namen verwijzen naar “conque” (schelp), naar de vorm van de meanders. Een goed uitzicht over de meander van Conques vindt men op het uitkijkpunt Le Chevalet in Sainte-Cécile. De meander van Conge is te bekijken vanuit het Belvédère van Lacuisine bij de baan Florenville-Neufchâteau of vanaf de Pincorots.

A.Fagneray en J. Lobet, De l’Ardenne à la Lorraine, géologie et paysages du Pays de la Semois, entre Ardenne et Gaume, p. 17, 2004.

Nog een bijzonder sediment: deze fossiele steen met schelpen (200 miljoen jaar oud) werd in 2014 door Guy Vercheval (Chiny) gevonden op “Les Prérés” (tussen de baan Chiny-Florenville en het Bois du Hat). Het fossiel werd gevormd op het strand van het bekken van Parijs tegen de Ardennen.