Provoostschap Chiny

Voor de dertiende eeuw werd Chiny bestuurlijk een provoostschap door aanhechting van buurgemeenten (een juiste datum is door gebrek aan geschreven bronnen niet te achterhalen). De graaf werd vertegenwoordigd door een provoost die instond voor militaire, administratieve en gerechtelijke zaken. Het gebied omvatte in 1541 Chiny, Suxy, Straimont, Martilly, Lacuisine, Izel, Moyen, Pin, Jamoigne, Les Bulles, Termes, Rossignol, Tintigny, Breuvanne, Le Ménil, Bellefontaine, Saint-Vincent, Ansart en Lahage, en soms ook andere jurisdicties, zoals Etalle. De provoost stond in voor veiligheid en inning van belastingen, maar was vooral rechter.

Naar A. PETIT, Chiny, mille ans d’histoire, collectief werk, 1980, p. 109-111.

Kaart van het provoostschap Chiny met :

  • de heerlijkheden van het grafelijk domein: Suxy, Jamoigne, Termes, Izel-Pin-Moyen, Les Bulles, Lacuisine en Rossignol,
  • de leengebieden Tintigny, Bellefontaine en Saint-Vincent,
  • de geënclaveerde hoge heerlijkheden

Anne Laret-Kayser, Entre Bar et Luxembourg : le comté de Chiny des origines à 1300, Brussel, Gemeentelijk Krediet (Histoire, in-8°, 72), p 219, 1986.

De heerlijkheid Villemont

Villemont heeft van de Romeinse tijd tot de Franse Revolutie een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van de omliggende dorpen, eerst met de Romeinse villa en later met het huis der edelen. Het maakte deel uit van het graafschap Chiny maar was geen leengebied. De edele families volgden elkaar op. De eerste was de familie Wez (dorpje bij Carignan). De heerlijkheid besloeg meer dan 6000 ha en besloeg ongeveer de huidige gemeente Tintigny, zonder Rossignol en le Ménil. Het kasteel is nu in handen van de familie de Jamblinne de Meux. Het werd in 1914 door brand verwoest en in 1922 heropgebouwd volgens de oorspronkelijke plannen. (Zie ook andere foto’s.)