De slottoren (donjon)

Noordelijk op de uitloper staat, ook op de kaart van Deventer, de slottoren: een massief vierkant gebouw. De muren zijn “erg dik” en gebouwd op “de punt van een vrij hoge rots die enkel langs voren te benaderen is”. De binnenmaten zijn volgens een tekst uit 1775, 8 meter op 8 meter. Oorspronkelijk is het gebouw om tactische reden alleenstaand, in 1565 wordt er een bijgebouw aangehecht. Deze slottoren – tijdens de Middeleeuwen kasteel van Chiny genoemd - heeft geen eigen omwalling, hij staat binnen de burcht.

Op deze plek staat nu het hotel Le Point de Vue. Onderzoek in de kelders heeft niets opgeleverd; van het belangrijkste gebouw van Chiny is tot op heden geen spoor meer terug te vinden...

Naar A.MATTHYS en G.HOSSEY, Le castrum comtal de Chiny, Archaeologia Belgica, 211, Brussel, 1979, p.25 en 26.

Slotteren, belfort

In de rand van de getekende kaart van Chiny (eind 16de, begin 17de eeuw) heeft een andere tekenaar rudimentaire schetsen toegevoegd waarop de burcht vanuit zuidelijke en vanuit westelijke hoek wordt afgebeeld. Men herkent er de slottoren, de kerk en de slotkapel, de molen en een ander hoog gebouw met onbekende functie. Het zou om het belfort kunnen gaan dat vermeld wordt in de archieven.

Slotteren, belfort, eind 16de

Chiny, panorama

Stichtingscharter priorij

Stichtingscharter priorij, gedrukte versie

Stichtingscharter priorij, gedrukte versie

Aanvoerkanaan, tekenin Barthelemy

molen Glaudot

Geruïneerde waterraderen