Sint-Nicolaas in Chiny

De verering van Sint-Nicolaas in Chiny wordt vanaf 1337 vermeld; in de parochiekerk was hem een altaar toegewijd. De oorsprong van de verering is niet duidelijk: enerzijds is er de abdij waarvan de priorij van Chiny afhangt, de abdij Sint-Arnold van Metz vlakbij Saint-Nicolas de-Port, waar in 1101 een kerk gebouwd werd ter ere van een relikwie van Sint-Nicolaas, bisschop van Myra (Turkije). Deze kerk werd een bekend bedevaartsoord. Anderzijds is er de patroonheilige Sint-Nicolaas, nu de grote kindervriend, maar destijds de patroonheilige van velen: schippers, magistraten, gevangenen, ongehuwde moeders,.. maar ook vrije beroepen aan de handel gebonden. Lommerds (geldschieters) vindt men terug eind 14de eeuw. Langs alle grote handelswegen werd Sint-Nicolaas vereerd. In de parochiekerk vindt men een glasraam met zijn beeltenis terug.

Chiny brug, dedicatie

Chiny brug, dam

Chiny brug, sculptuur

Chiny, sculptuur St Nicolaas

Verering van Sint-Nicolaas (XIIde – XIVde eeuw)

Vanaf de XIIde eeuw vinden we sporen terug van de verering van Sint-Nicolaas in verscheidene steden die later belangrijke handelscentra zullen worden.

Voor 1166 Luxemburg Sint-Nicolaaskapel, latere parochiekerk
1179 Hoei Sint-Nicolaaskerk
avant 1214 (?) Marville (F) Sint-Nicolaaskerk
1216 Houffalize Sint-Marie en Sint-Nicolaasziekenhuis/td>
1242 Bastogne Sint-Nicolaasziekenhuis
Voor 1249 Dinant Sint-Nicolaaskerk
1256/1311 Vianden (L) Sint-Nicolaaskapel
1307 Soleuvre (L) Sint-Nicolaaskerk
1325 Durbuy Sint-Nicolaaskapel
1335 La Roche Sint-Nicolaasonthaalcentrum
1337 Chiny Sint-Nicolaasaltaar
1325 Berburg (L) Sint-Nicolaas en Sint-Katerinakapel
1366 Hotton Sint-Nicolaaskapel (in het kasteel)

Sint-Nicolaaskerken en -kapellen in de omgeving onder de invloed van de priorij Chiny: Rossignol, Habay-la-Neuve en Straimont (1570); Herbeumont (1626); Lacuisine (1727).

Met dank aan Jean-Marie Yante en Annette Biazot.

Illustratie: glasraam met Sint-Nicolaas in de kerk van Lacuisine (4 km van Chiny)

Sint-Theobaldbron

Tussen de Onze-Lieve-Vrouwekapel en de Sint-Nicolaasbrug vindt u rechts de Sint-Theobaldbron beschermd door een smeedijzeren hekwerk. Hoewel zeer bescheiden in omvang, leidt ze ons naar de 11de eeuw, en haar legende.
Theobald kwam met zijn vriend Gauthier in het woud van Chiny bij het huidige Suxy. Daar was bij de rivier een gehuchtje van kolenbranders waar de twee heremieten hun diensten aanboden (hun aanwezigheid wordt vermeld in het manuscript van Suxy).
De legende wil dat ze met een groep houthakkers op weg waren naar het bos van Hat. Om onderweg de dorstigen te laven liet Theobald uit de rots een bron ontspringen, de huidige Sint-Theobaldbron. Sommigen situeren deze bron bij de rots van Hat. Het water zou koorts genezen.
De twee heremieten bleven slechts korte tijd in onze streek. Ze reisden af naar Marcourt en Compostella, Trier en Rome. De hertog van Chiny, Lodewijk II, was beschaamd dat hij de aanwezigheid van zijn vrome verwant genegeerd had en liet nog tijdens zijn leven de Sint-Theobaldkapel oprichten in Suxy.

J. BION, Suxy, une clairière dans la forêt, Virton, 1973.